Efektywne mrożenie
Jak zapewne wiemy w dzisiejszych czasach przemysł spożywczy jest bardzo dobrze rozwinięty i zapewne wynika to z faktu, iż globalnie można zauważyć spore zapotrzebowanie np. na jedzenie. Właśnie z tego względu, ażeby umożliwić bardzo dobre i skuteczne funkcjonowanie całego przemysłu należy było wymyślić niewątpliwe innowacyjne metody.
Jedną z nich na pewno jest mrożenie szokowe, które pozwala zamrażanie poszczególnych towarów w bardzo niezbyt długim czasie. Wbrew pozorom taka metoda posiada jeszcze więcej zalet i zapewne właśnie to decyduje o tym, że jest ona wybierana przez tak dużą liczbę przedsiębiorstw. W zasadzie nie ma tutaj większej filozofii, bo wszystko to polega zwyczajnie na bardzo szybkim mrożeniu. Bez wątpienia niezbędne jest wyposażenie się w specjalne urządzenia, które nam to umożliwią. Służą do tego komory szokowego mrożenia. Z kolei, o ile chodzi o największą zaletę tego typu mrożenia to bez wątpienia powinno się zaliczyć do nich fakt, iż podczas mrożenia szokowego nie powstają kryształki lodu. Dzięki temu struktura poszczególnych produktów nie jest przez nie uszkadzana jak ma to miejsce właśnie w trakcie klasycznego mrożenia. Panuje pewna zasada – im czas mrożenia będzie dłuższy, tym większe uszkodzenia powstaną. Oczywiście najlepiej ich uniknąć, a jeżeli chcemy to zrobić wówczas wspomniane mrożenie szokowe jest wręcz idealną opcją. Powinno się natomiast pamiętać o tym, by decydować się na wysokiej jakości urządzenia, bo ich jakość może mieć wpływ na szybkość mrożenia, a ma to de facto spore znaczenie.
Źródło informacji: schładzanie szokowe.