Przepis na pączki
Kiedy zbliża się tłusty czwartek, wiele pań, które doceniają i umieją piec, zaczyna myśleć o tym, jakie pączki upieką. Kilka z nich decyduje się na takie tradycyjne z marmoladą. Te zwykle są najbardziej popularne. Są jednak i takie kucharki, które umieją zrobić pączki z kremem czekoladowym czy budyniowym.
Takie pączki na tłusty czwartek najczęściej piecze się bez niczego i dopiero szprycuje po upieczeniu. Dzięki temu wyrastają one na bardziej puszyste i są większe. Analogicznie nadziewa się pączki w cukierniach. Tam także nie nadziewa się ich przed pieczeniem, ale w każdym momencie po.
Domowe pączki w każdym momencie smakują zupełnie inaczej niż te kupione z w sklepie. Do takich przenigdy nie dostaje się żadnych spulchniaczy czy sztucznych dodatków, które wpływają na smak i wygląd pączka. Domowe pączki na tłusty czwartek robi się z mleka, mąki, jajek i drożdży. W odpowiednich proporcjach z całą pewnością. Smaży się je w głębokim tłuszczu. Zwykle smażenie takie nie trwa długo. Tym bardziej, o ile tłuszcz jest solidnie rozgrzany. W pewnych przypadkach wymaganie chwili, aby pączki się upiekły. Przygotowanie cista i formowanie pączków trwa kategorycznie dłużej niż ichniejszym pieczenie. Ale ci, którzy lubią te wypiek i potrafią go przygotować poświęcając własny czas, nie żałują czasu, który na takie prace muszą poświęcić. Wychodzą oni z założenia, że jeżeli pączek ma własne święto, to oni nie mogą uczcić go całkiem inaczej niż poprzez upieczenie domowych pączków i zjedzenie jednego z nich. Przynajmniej jednego. Są i takie osoby, które w tłusty czwartek zjadają wręcz wiele czy kilkanaście pączków.
Sprawdź również informacje na stronie: Pączki na tłusty czwartek.