/ by admin / Inne / No Comments

W jakiej temperaturze mrożenie szokowe

Komory szokowego mrożenia służą do szybkiego mrożenia produktów do bardzo niskiej temperatury. Mogą w 90 minut zmienić temperaturę półproduktów albo gotowego dania z temperatury, w której były one organizowane do temperatury -20 stopni. Tak krótki proces chłodzenia albo mrożenia usprawnia produkcję żywności i powoduje, że można jej utworzyć znacznie więcej w krótszym czasie.

Proces, którym jest mrożenie szokowe pozwala na dłużej zachować świeżość towarów takich jak warzywa i owoce. We wszystkich zakładach przetwórczych, w którym przerabia się owoce i warzywa, znajdują się komory szokowego mrożenia. Dzięki zastosowaniu tej nowoczesnej, choć znanej od lat technologii, można sprzedawać mrożone sezonowe warzywa przez cały rok. Co istotne w procesie szybkiego mrożenia nie tracą one swoich właściwości odżywczych. Dzięki temu można cieszyć się smakiem mrożonych truskawek, malin, czy dyni przez całe 356 dni w roku. Wiadomo, że w postaci świeżej w szczególności owoce szybko się psują – zaczynają gnić i nie nadają się do spożycia. Dzięki mrożeniu ich smak dostępny jest dla chętnych w każdej chwili wtedy, gdy mają na to ochotę. Mrożenie i schładzanie szokowe pozwalają zachować smak i wartości odżywcze dań, które całkiem inaczej świeże dostępne byłyby jedynie na chwilę. Któż z nas nie cieszy się smakiem mrożonych pyz albo pierogów, które można przygotować w prosty sposób w kilkanaście minut? A mrożone zupy, gotowe do zjedzenia w sześćdziesiąt minut? Dania mrożone ułatwiają życie nie tylko zapracowanym, ale również tym, którzy słabo gotują a doceniają smacznie zjeść.

Polecana strona: komory szokowego mrożenia.

Ile blogów, tyle przydatnych informacji. Inne ciekawostki i przydatne informacje są interesujące dla młodej mamy, innych potrzebuje imprezująca nastolatka, jeszcze innych szuka handlowiec sprzedający towary lub usługi. Blog z przydatnymi informacjami bawi i pomaga zarabiać - zależnie od potrzeb. 

Ostatnie wpisy

Najnowsze komentarze