Wegański majonez – sojonez
Ilość towarów typowo wegańskich oferowanych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to naturalnie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego typu wyrobów , a ponadto zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader nieszablonowych i mało znanych wyrobów wegańskich jest na pewno sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i niewątpliwy rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym różni się od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z takowych dań, które mogą wyprodukować w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby na 100 procent, że w produkcie tym nie wyszukają jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, zwłaszcza smaczny i posiadający kremową konsystencję. Wyselekcjonowanie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który może być dodawany do sosów i kanapek oraz wielu innego rodzaju potraw prostych jak i tych o charakterze zdecydowanie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i 2 łyżeczki musztardy. Do smaku dodajemy sól i pieprz , a oprócz tego jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w blenderze, po czym otrzymujemy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.
Więcej informacji: sojonez.