Wyposażenie pizzerii-co musisz mieć
Stoły chłodnicze to podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Wykonane są z metalu, dzięki czemu można bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Służą głównie do przygotowywania posiłków.
W pewnych sytuacjach pod blatem roboczym znajduje się szafka, w której można przechowywać półprodukty, które wymagają niższej temperatury. Większość stołów chłodniczych ma regulowany zakres temperatury od 0 do 8 stopni. W praktyce liczba stołów chłodniczych w lokalu uzależniony jest od tego, ilu pracowników równocześnie przygotowywać będzie posiłki. Taki stół będzie też stanowić podstawowe wyposażenie do pizzerii. Oprócz tego w każdej pizzerii musi odnaleźć się również dobry piec do pizzy. Tu wiele zależy od tego, jak lokal zamierza przygotowywać posiłki i jak na prawdę dużo posiłków będzie wydawać równocześnie. Dobrym wyjściem będzie elektryczny piec do pizzy dwukomorowy. Choćby zdarzają się lokale, które chwalą się tym, że przygotowują własną pizzę w piecu opalanym drewnem. Wybranie odpowiedniego pieca do lokalu z pizzą to niełatwe zadanie. Na pewno nie wolno kierować się jedynie ceną, choć to może być znaczący parametr. Najłatwiejsze w obsłudze są piece elektryczne. Będą również zajmować najmniej miejsca. Najwięcej zachodu będzie z piecem opalanym drewnem, bo lokal musi być przygotowany do tego, by taki piec w ogóle podłączyć. Warto zwrócić również uwagę na to, jaką maksymalną temperaturę może osiągnąć taki piec. Ażeby pizza przygotowywała się szybciej niż w domowych ustaleniach, piec powinien piec w temperaturze dosłownie 400 stopni.
Zobacz więcej: wyposażenie kawiarni.