Czym jest dejonizacja?
Przywykliśmy sądzić, że w surowej wodzie ulokowane są przede wszystkim bakterie , a oprócz tego atomy tlenu i wodory. Na nieszczęście nie jest to prawdą. W wodzie odkryć możemy jeszcze inne, nierozpuszczalne składniki, takie jak np. atomy krzemu czy również sodę. Woda, która posiada zbyt dużo nierozpuszczalnych związków, nie jest ani wspaniała, ani zdrowa, a dejonizacja jest procesem, który ją uzdatnia. Dokładniej mówiąc, usuwa te związki, które nie są się w stanie rozpuścić w wodzie.
Proces ten polega w pierwszej kolejności na przepuszczeniu wody przez kationy żywicy, co usuwa jony dodatnie, a następnie przez żywicę anionową, która usunie ujemne jony. Dysze jonizujące przez ciągle dbają o to, aby odcinek usuwania jonów był właściwy, a w efekcie uzyskujemy wodę o zupełnie innych parametrach. Jeżeli do całego procesu zastosujemy dobrej jakości sprzęt, to proces usuwania nadmiaru jonów będzie przeprowadzony szybko i sprawnie, a jakość wody, jaką uzyskamy, będzie na realnie dostatecznym poziomie. Najważniejsza w pełnym procesie jest dysza jonizująca, to od jej działania zależy powodzenie całego przedsięwzięcia. O ile ustawiona jest należycie, to wszystkie, zbędne jony zostają zniszczone w bardzo niedługim czasie, co umożliwia na równocześnie szybkie używanie takiej oczyszczonej wody. Cały proces jest bezpieczny, gdyż dejonizacja niszczy w wodzie wyłącznie to, co dla danego wykorzystania jest nieistotne. W rezultacie po przejściu przez wszystkie naczynia nasza woda jest bardzo czysta, miękka i nadaje się do przemysłu spożywczego lub medycznego.
Zobacz: dysza jonizująca.