Sposób przechowania żywności
Mrożenie żywności jest jedną z najstarszych metod jej konserwowania. Kiedyś żywność zamrażała się w sposób naturalny, podczas zimy. Dzisiaj dysponujemy już urządzeniami, które pomagają nam w zamrażaniu.
Zamrażarki zwykle rozpoznajemy w wersjach domowych wykorzystanych na własny użytek, niemniej jednak te urządzenia są także dostępne w wersjach specjalistycznych przeznaczonych do gastronomii i do rozmaite zakładów przetwórczych. Wielkie mroźnie mają ogromne pojemności, więc są w stanie jednorazowo zamrozić w rzeczywistości duże ilości towarów. Sposób ich działania w każdym przypadku jest bardzo podobny i polega na tym, że specjalny agregat generuje niską temperaturę, która w pełni zamraża produkty nawet do temperatury minus 20 kilku stopni. Szybka forma zamrażania jest wyjątkowo skuteczna i głównie bezpieczna dla towarów spożywczych. Nie psują się one przez to, że całkowicie zahamowany zostaje proces namnażania się bakterii znajdujących się w produktach żywnościowych. Co prawda bakterie nie zostają w pełni wyeliminowane, ale nie mogą się dalej mnożyć i przez to produkt zwyczajnie się nie psuje. Profesjonalne zamrażarki są jednakże drogie, więc wyposażenie się w takie urządzenie do gastronomii wiąże się z dość wysokimi kosztami. Mimo wszystko w wielu przypadkach po prostu te koszty należy ponieść, bo są niezbędne do prowadzenia działalności. Profesjonalne mroźnie znajdują użycie przede wszystkim w firmach zajmujących się produkcją mrożonek. W każdym przypadku taka mroźnia będzie miała zastosowanie także w lokalu gastronomicznym, w którym przygotowuje się potrawy.
Zobacz również: chlodniemroznie.pl